رونمایی و انتشار کتاب «از جندیشاپور تا دانشگاه تهران» در آیین نکوداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران و نودمین سال تأسیس دانشگاه تهران
محدود نمودن تاریخچۀ نظام آموزش عالی و تأســیس نهاد دانشــگاه در ایران زمین به کمتر از یک قرن، با واقعیت تاریخی فرسنگها فاصله دارد و لذا به نظر میرسد اصلاح این ذهنیت نادرست، یکی از وظایف و مسئولیتهای نخبگان و متخصصان امر بود تا کوتاهیهای بسیاری که در استفاده از ظرفیتهای تاریخی ملی صورت گرفته است، جبران گردد. چراکه دانشگاه تهران در حالی پا به عرصۀ وجود نهاد که کولهباری صدها ساله از علم و آموزش و سنتهای دانشگاهی و علمی را با خود به همراه داشت. همین واقعیت تاریخی منجر شــد تا با ارائه پیشنهادی به شــورای عالی انقلاب فرهنگی جهت منضم نمودن قدمت دانشگاه تهران به سنت دانشگاهی ۱۷۵۷ ساله جهان که دانشگاه جندیشاپور مبدأ آن است، به استقبال برگزاری آیین بزرگداشت ۱۷۵۷ سالگی سنت دانشگاهی در ایران زمین بر اساس مصوبۀ شورای عالــی انقالب فرهنگی برویم تا از طریق این رویداد، ضمن معرفی پیشــینۀ فرهنگی و علمی تمدن ایرانی- اسلامی به جهانیان، به تبیین نقش دانشگاه تمدنساز مطابق منویات مقام معظم رهبری پرداخته و در واقع سال ۱۴۰۳ شمسی را به مثابه سال بلوغ دانشگاه تهران در شناخت و درک پیشینۀ تمدنی این نهاد پیشتاز که میراثدار سنت دانشگاهی ایران زمین است، رقم زنیم.
انتظار از نهاد دانشگاه این بود که این نکوداشت را با معرفی مستند، شکوهی دوچندان برای اهل علم و ادب و خرد بخشد؛ به همین منظور اقدام تحریر کتاب «از جندیشاپور تا دانشگاه تهران» نمود. کتابی که حاصل تلاشی صادقانه و کوششی عالمانه در همین راستا است که به قلم استاد فرهیخته دانشگاه تهران، جناب آقای دکتر سید احمدرضا خضری، استاد تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه تهران به رشته تحریر درآمده است.
این اثر ارزشمند بر آن است تا با استفاده از منابع، مآخذ، شواهد، اسناد و مدارک تاریخی نشان دهد که پیشینۀ نظام و سنت آموزش عالی در ایران بسی بیشتر و پیشتر از آن است که تاکنون پنداشته شده است.
این اثر که اولین بار در سال ۱۴۰۲ در انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسید، پس از تصویب انضمام قدمت دانشگاه تهران به تاریخ و سنت دانشگاهی ۱۷۵۷ ساله ایران، بازنگری و تکمیل شده و به عنوان متن مستند تاریخ باشکوه سنت دانشگاهی ایران در آیین نکوداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران و نودمین سال تأسیس دانشگاه تهران رونمایی و منتشر شد.
این کتاب در ۴۵۹ صفحه و از سه فصل تشکیل شده که عبارتند از:
فصل اول- دانشگاه جندیشاپور؛ شامل: واژهشناسی، زمینههای تاریخی و باستانی، حیات علمی، جندیشاپور در دورۀ اسلامی، میراثداران جندیشاپور
فصل دوم- مدارس نظامیه؛ شامل: واژهشناسی، مدارس نظامیه، خاموشی نظامیۀ بغداد و علل آن، میراثداران نظامیهها
فصل سوم- دارالفنون؛ شامل: دارالفنون ایران، پیامدهای تأسیس دارالفنون، دانشگاه تهران میراثدار دارالفنون
است و مقدمه این کتاب را دکتر سید محمد مقیمی، ریاست دانشگاه تهران نوشته است.
نظر شما :